Thursday, April 19, 2007

BUCURENCI: Siluirea Constitutiei din respect pentru Constitutie


20 Aprilie 2007
Dragos Bucurenci

Numarul coplesitor de voturi adunate contra lui Basescu are ceva din izul celor 23 de lovituri de pumnal cazute la Idele lui martie.

Nu vreau sa fac figura de Paler, vreau doar sa spun ca n-a fost nici macar un vot politic, a fost un vot psihologic, un vot de relaxare: de-atata naduf adunat, parlamentarii au dat cu sete in presedintele-jucator, urandu-i sa mai stea locului o tura, ca prea i-a capiat. Ma indoiesc ca Traian Basescu va invata ceva despre managementul conflictelor din toata povestea asta. Un lider adevarat ar face-o, un lider balcanic se va multumi „sa escaladeze" conflictul, cum le tot place crainicelor TV sa spuna.

Din pacate, suspendarea presedintelui in dispretul avizului Curtii Constitutionale este un scandal. Iar in ochii vestici, asta ne apropie si mai mult de Ucraina, necum de Uniunea Europeana. Pe scurt, 322 de statuti au dovedit ieri ca ceea ce-i nemultumea cu adevarat la seful statului era ca nu le mai dadea si lor putin Constitutia la incalcat. Asa ca bravii pucisti s-au apucat sa-si faca singuri dreptate si au facut Legea fundamentala posta, cu frenezia unor participanti la Bacchanalii.

E drept ca, de la venirea lui Basescu la Cotroceni, pe rochita Constitutiei se puteau ghici niste urme suspecte, dar, dupa asaltul de ieri din parlament, Constitutia a ramas si fara rochita, si fara dessous-uri.

Ca, de altfel, toata povestea asta de adormit copii in care Voiculescu conduce o comisie de suspendare, Marko Bela voteaza alaturi de Vadim Tudor, iar Traian Basescu ameninta hotii si securistii din tabara cealalta. Daca e sa-i gasesc zilei de 19 aprilie un merit, este doar acela ca a pus discursurile sforaitoare despre interesul national in lumina pe care o merita.

Si, ca sa fac totusi figura de Paler, o sa inchei cu o sentinta de Cassandra si o sa spun ca ma tem ca prin explozia de naduf care a avut loc ieri e posibil ca parlamentarii sa nu fi comis o ucidere rituala a tatalui, ci o masturbare simbolica a presedintelui. Care, cu ajutorul pucistilor, se va intoarce acolo unde-i place mai mult. Nu, nu la rochita Constitutiei, cum ar vrea parlamentarii sa credem, ci la bobor. Nu ma-ndoiesc ca macar Dan Voiculescu va invata ceva din toata povestea asta.

www.bucurenci.ro

1 Comments:

Blogger . said...

...nu stiu cum se vede de la tine, dar de unde sunt eu se vede asa: le pasa de tara cat de negru sub unghie...si de unde eram mandru ca-s roman, mi-a mai ramas doar bucuria integrarii in UE...

1:20 PM  

Post a Comment

<< Home